•  

    Randevu Telefon

    +90 (242) 227 59 81 - 249 61 22 - 249 61 24-28

  •  

    Çalışma Saatleri

    Pzt - Cuma 08:00 - 17:30

Ameliyat Süreci Nasıl ?

Alıcı ve verici nakil öncesi yapılan bütün tıbbi değerlendirmelerden olumlu olarak geçtiyse, böbrek nakli ameliyatına alınıyor. Böbreğin vericiden çıkarılma ve sonrasında alıcıya takılma ameliyatları gerçekleştiriliyor.

Alıcı operasyonu

Böbrek naklinde alıcı operasyonu, 60 yıl öncesinde olduğu gibi, değişmeden günümüzde de aynı şekilde yapılıyor. Böbrek, alıcının sağ veya sol kasığına konuluyor. Pankreas nakli de düşünülen, böbrek yetmezliği olan hastalarda, sağ kasık, pankreas için ayrılıyor, böbrek sol kasığa takılıyor. Diğer hasta gruplarında ise ilk tercih sağ kasık. Hastalara 'J' harfi şeklinde sağ kasıktan, vücudun sağ kısmına doğru uzanan 15-20 cm'lik bir kesi yapılıyor. Böbrek, karın zarının arkasına gelecek şekilde yerleştiriliyor. Atardamar, toplardamar ve idrar yolu bağlantıları yapılıyor. Genellikle operasyondan 3-4 gün sonra alınacak bir dren konuluyor. İdrar bağlantısı yapılırken, idrar yoluna bir stent takılıyor. Bu stentin 3-4 hafta sonra alınması gerekiyor. Bu işlem, hafif bir anestezi ile ameliyathane şartlarında, üroloji ekibi tarafından gerçekleştiriliyor. Operasyon yeri, dikiş veya stapler denilen ufak tellerle kapatılıyor. Bu teller de operasyondan 3 hafta sonra, poliklinik şartlarında alınıyor.

Hasta böbrekler alınıyor mu?

Hasta böbrekler, enfeksiyon ya da kanser riski taşıdığında veya polikistik böbrek vakalarında tercihen nakil öncesi veya nakil sırasında alınıyor. Bu durumların dışında hastanın kendi böbreklerinin alınmasına gerek yok.